V lanskem šolskem letu je šola sodelovala v mednarodnem projektu Video S-factor, ki promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi uprizoritvene umetnosti in izdelovanje filmov.

V projektu je sodelovalo  deset slovenskih šol s prilagojenim programom in šest ustanov za osebe s posebnimi potrebami iz tujine. Strokovno žirijo je v kategoriji slovenskih videov najbolj prepričal prav naš –  slovenjgraški izdelek z naslovom Zrcalce. (Tudi v letošnjem letu smo postali zmagovalci z novim videospotom Bodi drugačen).

Naše izjemno delo je botrovalo temu, da smo bili kot šola povabljeni na dobrodelni Miklavžev koncert TV SLO1, pod pokroviteljstvom Rotary kluba Ljubljana in idejnim  vodjem ter gonilno silo g. Jakom Puciharjem. Na tem koncertu  je bil naš video predstavljen širši javnosti. Gledalci so imeli priliko spoznati veličino otrok s posebnimi potrebami, njihova močna področja in vložen trud za nastanek takega izdelka.

Voditelj Miklavževega koncerta, Vasilij Žbogar, je izrazil željo po druženju z našimi  učenci ter vse učence in učitelje šole povabil na enodnevno jadranje v Izolo.

Včeraj, 31. 5. 2017, je Vasilij Žbogar izpolnil obljubo iz Miklavževega koncerta.

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili iz Slovenj Gradca. Veseli, radovedni in polni pričakovanj smo prispeli v izolsko marino, kjer nas je že čakal g. Vasilij. Po kratkem druženju na obali, ki je bilo zelo čustveno obarvano, je nastopil veliki trenutek – vožnja z jadrnico. Veselje je bilo nepopisno, vsak učenec je lahko poskusil tudi krmiliti jadrnico. Vasilij je svojo pozornost posvetil vsakemu otroku. Ob petju, smehu, zadovoljstvo, smo prijadrali nazaj v marino.  Sledilo je še fotografiranje in slovo.

To je dogodek, ki ga naši učenci gotovo ne bodo nikoli pozabili.

Po kosilu, smo si privoščili še krajše kopanje v prijetno ogretem morju, sladoled ter se v poznih popoldanskih urah odpravili domov.