Sodelovanje v komunikacijsko-izobraževalni kampanji slovenskih diplomatskih predstavništev »RAZGLEDNICE IZ PRESTOLNIC«

Učenci tretje stopnje posebnega programa vzgoje in izobraževanja (PPVI) z učiteljico Jerco Pori v tem šolskem letu spoznavajo različne države sveta. Ljudi po vsem svetu so preko socialnega omrežja na internetu prosili, če jim lahko pošljejo razglednico iz kraja oz. države v kateri živijo oz. so tam na počitnicah.

Na našo šolo je prišla tudi razglednica, ki jo je ob dnevu OZN  kot predstavnica slovenskega veleposlaništva v Albaniji (http://www.tirana.embassy.si/) poslala bivša učenka OŠ Fužine v Ljubljani, sicer namenjeno vsem učencem in zaposlenim na šoli.

Tako so spoznali tudi to državo. Ko je razglednica prišla, so jo najprej pogledali in prebrali. Nato pa so jo na zemljevidu poiskali in ugotovili katero je njeno glavno mesto. Pogovorili so se o jeziku, ljudeh, znamenitostih in zanimivostih. Ugotovili so, da je ta država zanimiva in drugačna od Slovenije.  Svoje mesto je našla na prostoru ob zemljevidu, kamor so jo prilepili.

Na pobudo slovenskega veleposlaništva v Albaniji so učenci tretje triade osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom (OŠ NIS) med poukom na daljavo vključili spoznavanje te države v svoj učni proces. Na spletu so poiskali podatke o državi ter potopisne posnetke in si jih ogledali. Prav tako so se seznanili z delom Organizacije združenih narodov (OZN), še posebej pa z vrednotami, ki jih ta promovira: sodelovanje, dialog ter medsebojno spoštovanje med narodi sveta.

Tudi v bodoče bomo pouku dodajali vsebine globalnega učenja, še posebej sedaj, ko je svet povezan bolj, kot kadarkoli prej.

Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tirani se najlepše zahvaljujemo za razglednico.

Jerca Pori, Metka Kordiš

Razglednica iz Tirane
Plakat o Albaniji